I dagarna inledde potensläkemedelsutvecklaren Dicot för första gången studier på djur med erektionssvikt. Tidigare har bolagets läkemedelskandidat endast testats på friska djur. Studierna är ett viktigt led i att nå godkännande för kliniska studier på människa.

Det framgår av ett pressmeddelande som presenterades under onsdagsmorgonen. Dicot ingår i Finanstids koncept ”Veckans Aktie”.

Dicot har det senaste året genomfört djurstudier i samarbete med det franska kontraktslaboratoriet Pelvipharm där man testat läkemedelskandidaten LIB-01s påverkan på den erektila funktionen hos friska råttor. Som tidigare rapporterats har bolaget kunnat påvisa att behandling med LIB-01 givit god effekt i dessa djur, vilket har konfirmerats i flera försök.

Innan start av kliniska fas 1-studier är det viktigt att i de prekliniska djurförsöken så långt det går efterlikna situationen för en människa där substansen i slutändan ska verka. Att gå över från friska djur till att studera LIB-01s effekt och biverkningar i ett djur med störning i den erektila förmågan är ett etablerat sätt att göra det på.  Därför har Pelvipharm och Dicot nu beslutat att gå vidare till nästa nivå i den farmakologiska utvärderingen och genomföra studier i råttor med påvisad erektionssvikt.

Det finns ett klarlagt samband mellan erektionssvikt och skadade metabola system, vilket leder till hjärt- och kärlsjukdomar samt till diabetes.  I den valda djurmodellen används därför råttor som har diabetes typ 2 med säkerställd nedsatt erektil funktion.

”Vi har genom åren gjort ett flertal studier på friska djur, både i den tidiga forskningen och i det nuvarande prekliniska utvecklingsarbetet. Det är spännande att nu kliva in i nästa fas. Vi ser fram emot att öka vår kunskap om LIB-01 genom de här studierna för att ta oss närmare målet att hjälpa alla de män som lider av sexuella dysfunktioner”, säger Dicots vd, Göran Beijer.