Bankernas bruttomarginal på bolån med rörlig ränta minskade under det fjärde kvartalet 2022 till 0,81 procent jämfört med 0,92 procent vid slutet av det tredje kvartalet. Denna trend har pågått under året, eftersom bankernas finansieringskostnader har stigit snabbare än de rörliga bolåneräntorna. Konsumenter uppmanas därför att förhandla med olika banker för att sänka sina bolånekostnader och jämföra villkor mellan olika banker.
Ett bostadsköp är allt som oftast den största affären man gör i sitt liv, trots det präglas den vanligtvis av ett tydligt informationsläge för kunden.
Med stigande räntor är det allt viktigare att konsumenter ser över sina bolånevillkor och förhandlar med olika banker för att sänka sina bolånekostnader och förbättra sin privatekonomi. Om fler bolånetagare skulle byta bank skulle det sannolikt leda till lägre genomsnittliga bolåneräntor. Det är också viktigt att fundera över sin inlåningsränta och jämföra villkor mellan olika banker.
De svenska bankernas bruttomarginaler på bolån (kvartalsvis)
Finansinspektionen (FI) publicerar bruttomarginalen på rörliga bolån som ett verktyg för konsumenter att använda vid förhandlingar om bolåneräntan. FI påpekar dock att deras modell skiljer sig från bankernas räntenetto på grund av flera faktorer, bland annat bankernas totala räntekostnader för finansieringen och deras totala ränteintäkter från utlåningen. FI kommer att se över metoden för beräkning av bruttomarginalen som en del av sitt nya uppdrag från regeringen för att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. FI publicerar bankernas bruttomarginal på bolån varje kvartal för att öka insynen på bolånemarknaden och minska informations- och kunskapsunderläget för bolånekunder.