Låt oss först reda ut skillnaden mellan debetkort och kreditkort. På så vis kan vi också redogöra för hur du använder det på bästa sätt.

• Debetkort

Upplägget är enkelt; du betalar, pengar dras från ditt anslutna bankkonto.

De debetkorten som finns i Sverige är antingen VISA eller Mastercard.

• Kreditkort

Ett kreditkort är kopplat till ett kreditutrymme. Alla kreditköp du har gjort samlas på en månadsfaktura. Därför kan du använda ditt kreditkort till att skjuta fram en betalning till slutet av månaden. Du kan också ofta förlänga betaltiden genom att använda räntefria dagar, eller välja att delbetala din faktura.

Fördelar med kreditkort

Vi har redan nämnt att kreditkort ger dig en buffert. Men utöver det är dem vanligtvis också fullutrustade med olika rabatter, förmåner och bonusar för att locka användare.

Vi tar detta exempel för exempel.

• Bonuspoäng

Tjäna pengar medan du spenderar pengar. Varje gång du köper något får du tillbaka en viss procent per spenderad krona – kanske inte direkt i handen, utan hellre i form av bonuspoäng.

Dessa bonuspoäng kan du sedan lösa in för olika ändamål – exempelvis resor, upplevelser, bränsle och ibland även rena pengar (cashback).

• Rabatter

Många kreditkort erbjuder rabatter i olika butiker och företag. Ett bensinkort erbjuder exempelvis ofta rabatt när du tankar, medan ett shoppingkort erbjuder rabatter hos olika återförsäljare. Detta kan också vara gränsöverskridande och beror på vilket kreditkort du väljer.

• Försäkringar

Förlängd garanti och allriskskydd på produkter du köper med ett kreditkort hör inte till ovanligheterna. Även reseförsäkringar är i dagsläget väldigt vanligt, som b.la. skyddar dig på resande fot om du exempelvis skulle bli sjuk eller råka ut för stöld.

Välj rätt kreditkort

Nu är det självklart inte så att man kan välja vilket kreditkort som helst och förvänta sig de bästa villkoren på marknaden. Tvärtom så är det ofta en stor utmaning att göra all efterforskning på egen hand.

kreditkortsval.se kan du jämföra och hitta det kreditkort som passar bäst för dig och till varje enskilt behov.

Dessutom får du en överblick på för- och nackdelar, snittbetyg, årsavgifter och all annan matnyttig information som du kan tänkas behövas.

Fördelar med debetkort

Det är svårt att göra ett “debetkort kontra kreditkort”-resonemang eftersom det helt och hållet beror på vad du är ute efter.

Debetkort har färre ansökningskrav än ett kreditkort just för att det är mindre förmånligt.

Visserligen så finns det en fördel att pengar enkelt dras direkt från ditt konto när du använder ett debetkort – på så vis spenderar du aldrig mer än du klarar av.

Samtidigt så kan du använda dina kreditfaktura till att hålla koll på dina utgifter.

Använder du ditt kreditkort på rätt sätt, så tjänar du på det, helt enkelt.