Skaparen av det ifrågasatta försäljningsnätverket Crowd1 påstår fortfarande att företaget har lyckats trots anklagelser om att vara inblandat i pyramidspel. Nu planerar han att introducera en ny kryptovaluta i Asien. I Sverige pågår parallellt en brottsutredning och Crowd1:s dotterbolag ICT Scandinavia har nyligen ansökt om konkurs.

Crowd1 har vid upprepande tillfällen kritiserats för sin pyramidliknande struktur. I november i fjol genomförde Ekobrottsmyndigheten en tidig morgon-razzia mot företagets lokaler i Stockholm, där ett antal datorer och dokument beslagtogs. Tre personer, vars namn inte har avslöjats, är sedan dess under utredning misstänka för grov penningtvätt i samband med näringsverksamheten. Sammanlagt handlar det om över 100 miljoner kronor som myndigheten undersöker. Detta har nyligen avslöjats i SvD-podcasten ”It-ikonen och pyramiden av pengar”, där huvudtemat var Johan Staël von Holsteins inblandning i verksamheten.

Enligt SvD kan nu erfaras att det svenska dotterbolaget ICT Scandinavia har lämnat in en konkursansökan. Anledningen till detta sägs vara att bolaget helt enkelt saknar tillräckligt med kapital.

”Som ställföreträdare för Impact Crowd Technology Scandinavian AB ansöker vi härmed om att tingsrätten ska förklara bolaget i konkurs, eftersom bolaget befinner sig i en situation där det inte kan betala sina skulder”, står det.

I samband med ansökan framgår det inte hur bolaget, som enligt grundaren Jonas Werner fortfarande är framgångsrikt, kan ha hamnat i en situation utan tillräckligt med kapital. Tidningen har försökt nå VD:n Natalie von Greyerz samt Johan Westerdahl, den operativa chefen för ICT Group, men utan framgång.

Crowd1:s grundare Jonas Werner, som för närvarande håller på att lansera en kryptovaluta på de asiatiska marknaderna, har heller inte ställt upp för intervjuer.

Beslutet om konkurs kommer efter att majoriteten av de anställda vid ICT Scandinavia sagts upp i februari, enligt SvD.

Historiskt presenterades näringslivsprofilen Johan Staël von Holstein som bolagets vd, där han bland annat uttalade sig för Crowd1 under 2020-2021 i samband med att Breakit och SvD gemensamt granskade verksamheten.

Johan Staël von Holstein har sedan den gemensamma granskningen aktivt förnekat att han någonsin innehaft den positionen. Han var dock VD för ICT, det spanska företaget som skulle fungera som moderbolag för Crowd1:s globala verksamhet, fram till slutet av 2020 då han helt lämnade Crowd1.