Många som aldrig har tagit lån förut kanske inte har hört talas om kreditupplysning och hur det kan påverka dig. Varje gång du ansöker om ett lån sker en kreditupplysning, vanligtvis UC. Denna upplysning ger långivaren information om dig och din ekonomiska situation, vilket blir avgörande om du ska beviljas ett lån eller inte. Det kan dock inte vara lätt att veta att många kreditupplysningar på rad kan försämra din kreditvärdighet och chanserna att inte få din låneansökan godkänd. Därför föredrar somliga att använda alternativa lösningar som inte påverkar kreditpoängen, såsom lån med Creditsafe.

UC – varför behövs det?

Det vanligaste kreditupplysningsföretaget är Upplysningscentralen (UC). De samlar information om dig och din ekonomi som de ger vidare till långivaren som du har ansökt ett lån hos. En bank får inte låna ut pengar till dig om de misstänker att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet. Kreditbedömningen blir då som en bas för att avgöra hur stor risk långivaren tar genom att bevilja dig ett lån. Nackdelen med UC är att för varje kreditupplysning kan din kreditvärdighet försämras. Det innebär att du löper större risk för att få en högre ränta, plus att dina chanser för att ta ett lån i framtiden försämras.

Det är fullt möjligt att låna pengar utan UC, speciellt snabblån och SMS-lån. Men det betyder inte att det inte kommer ske en kreditupplysning. En sådan måste alltid genomföras när du ansöker om ett lån. Alternativet till UC är i stället att långivaren använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag, till exempel Creditsafe.

Creditsafe

Creditsafe grundades 1997 och har sedan dess vuxit till ett av världens största kreditupplysningsföretag. De erbjuder kreditupplysningar precis som UC, där skillnaden är att det inte registreras hos UC och på så vis påverkas inte din kreditvärdighet. De fokuserar främst på företag som erbjuder snabblån, SMS-lån och kontokrediter. Dessutom ställer Creditsafe ofta lägre krav än UC, vilket ökar dina chanser att bli beviljad ett lån.

Att väga nackdelar och fördelar

Både Creditsafe och UC erbjuder kreditupplysningar, men det finns betydliga skillnader. En viktig skillnad är att om du använder UC så sparas din information i 12 månader, och därmed är de synliga för andra företag som tar en kreditupplysning på dig. Hos Creditsafe, däremot, spelar det ingen roll hur många förfrågningar som görs, för det kommer inte att påverka din kreditvärdighet. På så sätt löper du mindre risk att minska dina chanser för att ta ett lån i framtiden.

Då låter det som att valet mellan UC och Creditsafe är självklart. Men även Creditsafe har sina nackdelar. För det första innebär lån utan UC att du inte kan låna hur mycket som helst.  Creditsafe fokuserar främst på snabblån, vilket innebär att du är begränsad till mindre belopp. Om du är ute efter ett större lån, såsom ett bolån eller privatlån, då är det lättare med UC. Dessutom innebär alternativ till UC oftast högre räntor. Creditsafe kan innebära högkostnadskrediter, vilket gör det till ett dyrare alternativ än UC.

Vilket bör man välja?

Vilket val som är det rätta beror på vilket lån du vill ta och din ekonomiska situation. I slutändan är det bara du som kan avgöra vilket alternativ som passar bäst för dig. Det bästa steget är att jämföra olika långivare för att hitta det bästa erbjudandet. Är du fortfarande osäker, då passar Creditsafe bäst för dig som:

  • Är intresserad av ett snabblån hellre än ett traditionellt lån.
  • Vill ansöka om ett mindre belopp.
  • Inte vill riskera chanserna för att ta lån i framtiden.
  • Är villig att betala högre ränta för att inte påverka din kreditpoäng