Cool Companys frilansbarometer visar att frilansjobben ökar under de tre senaste månaderna. Ökningen syns framför allt bland fakturor med lägre arvoden vilka ökat med hela 32 procent under perioden. Ökningen indikerar att fler tar extrajobb för att t.ex. dryga ut kassan eller täcka stigande kostnader, menar frilansbolaget Cool Company.
Sensommaren och hösten har präglats av stigande priser i bland annat matbutikerna, dyrare el och räntor som stiger. Samtidigt som vardagen blir allt dyrare för gemene man ser frilansbolaget Cool Company hur frilansandet under de tre senaste månaderna ökat, i jämförelse med samma period förra året. Främst är det fakturor med lägre arvoden (10 000 – 25 000 SEK) som ökar rejält, med hela 32 procent, vilket indikerar kortare uppdrag genom t.ex. extrajobb.
Dessutom ökar fakturor med lägre arvoden med hela 40 procent bara under september 2022 jämfört med september 2021. Under de tre senaste månaderna syns allra störst ökning av fakturor mellan 10 000 – 25 000 SEK, vilket skulle kunna vara kortare uppdrag inom högbetalda branscher.
– Visst kan den stora ökningen av fakturor med mindre belopp betyda att en heltidsfrilansare tar många små uppdrag i stället för ett stort, men i samband med en tuffare ekonomi och är det mer troligt att fler försöker dryga ut kassan genom frilansuppdrag när hålen att fylla blivit större, säger Matilda Konkell, kommunikationschef på Cool Company.
Förutom att antal uppdrag som frilansare utför har ökat, har även en stor mängd nya frilansare tagit steget in i uppdragsvärlden där majoriteten (61 %) är i åldrarna 30-49 år och nära var tredje (29,5%) är i åldrarna 18-29 år.
Frilans breder ut sig över landet
Flest frilansare har man historiskt hittat i de stora städerna Stockholm, Göteborg och Malmö, men frilansandet sprider sig över hela landet. Ökningen av antalet frilansare, antalet skickade fakturor och arvoden för utförda uppdrag syns i stora delar av Sverige. Bland annat är det i Gävleborgs län, Hallands län och Norrbottens län där antalet skickade fakturor har ökat som mest.
Dessutom visar Cool Companys statistik att människor i de mindre orterna blivit bättre på att ta betalt för sitt arbete då frilanslönen ökar i hela 14 av Sveriges 21 län. I Jämtlands län har prislappen för frilansare i snitt vuxit mest under de senaste tre månaderna, jämfört med samma period förra året.
– I efterdyningarna av pandemin har arbetsmarknaden förändrats och blivit betydligt mer digital än tidigare. Det blir enklare att ta ett jobb som utgår från en storstad medan man själv är bosatt på annat håll i landet, inte minst inom frilansbranschen där det än mer sällan ställs krav på att arbeta på plats på en uppdragsgivares kontor, säger Matilda Konkell.
En stor del av uppdrag inom kreatörsbranschen kan utföras helt digitalt, vilket underlättar för de som bor i mindre orter eller långt från storstäderna där uppdragsgivare generellt har sina huvudkontor. Under de tre senaste månaderna hittas störst andel av frilansjobben inom kreativa branscher som exempelvis design, marknadsföring, copywriting eller formgivning. Det är också yrken som passar bra att utföra som extrajobb eller vid sidan av något annat.
Frilansbranschen växer starkt – Cool Companys företagstjänst växte med 48 procent under Q3.