Februari bjöd på nya börsraketer men även börssänken. Under månaden steg storbolagsindexet, OMXS30 cirka 1,28 procent samtidigt som det bredare OMXSPI avancerade 1,18 procent under perioden. Den svenska börsen tillsammans med övriga Europa och USA fortsätter att präglas av löpande makroekonomiska data och penningpolitiska uttalanden. Inflationen har lagt sig över de finansiella marknaderna som en våt filt vilket sätter press på Sveriges Riksbank. Den 9 februari höjde Riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter till en total reporänta på 3 procent. Utöver räntehöjningen som var någorlunda förväntad meddelade centralbanken att försäljning av statsobligationer kommer påbörjas senare under våren.
Aktiemarknaden påvisar fortsatt hög volatilitet vilket leder till stora vinnare samtidigt som det även resulterar i större förlorare. En bidragande faktor till den höga volatiliteten är rapportperioden som sakta men säkert lider mot sitt slut. Nedan presenteras den gångna månadens största vinnare och förlorare sett till aktiekursutvecklingen.
Topp 3 aktier i februari
Swemet B, +213,10 %
Mikrobolaget Swemet, verksamma inom den industriella sektorn steg kraftigt med tilltagande volym under februari månad. Kursuppgången var avvaktande fram till och med att bolaget presenterade sin bokslutskommuniké den 24 februari. Det var i samband med halvårsrapporten som Swemet gick och blev tydlig vinnare för februari. På rapportdagen rusade Swemet-aktien cirka 137 procent, samtidigt tilltog volymen ordentligt, för att sätta det i kontext omsattes rekord många aktier under dagen. Enligt halvårsrapporten uppgick intäkterna till 16,2 MSEK (10,8), ebitda-resultatet vände till 3,8 MSEK (-0,6) och resultatet efter skatt landade på 2,9 MSEK (-1,1) vilket genererade ett resultat per aktie om 0,19 SEK (0,03). Med andra ord var mottogs halvårsrapporten väl av marknaden.
Eyeonid Group, +107,02 %
Det kurspressade teknikbolaget Eyeonid Group handlades under större delen av februari inom intervallet 1,5 – 1,2 SEK. Den större kursuppgången initierades den 27 februari när bolaget annonserade en riktad emission samtidigt som de fick in garantier för nästa teckningsoptionsserie (TO 8). Enligt pressmeddelandet tecknades teckningsoptionerna till 92 procent, vilket inbringade 7,3 MSEK med stöd av garantisortium. Eyeonid hade tidigare i bokslutskommunikén som publicerades den 20 februari meddelat att styrelsens och ledningens bedömning var att bolaget fortsatt var i behov av ytterligare finansiering utöver den då pågående teckningsoptionen (TO8). Den riktade emissionen fastställdes till en teckningskurs på 1,28 SEK (VWAP 16 – 24 feb) och utspädningseffekten för de befintliga aktieägarna uppgick till 54,4 procent. Marknaden valde att handla upp aktiekursen kraftigt under de sista dagarna på februari månad, förmodligen på grund av en viss lättnad att bolaget funnit en rimlig finansiering under ett utmanande marknadsläge.
Hilbert Group, +86,31 %
Investmentbolaget Hilbert Group avancerade starkt från mitten av februari med bakgrund till ett pressmeddelande som publicerade den 14 februari. I pressmeddelandet framgick det att bolaget hade beslutat att genomföra en riktad emission på 5,7 MSEK, utöver emissionen stod det klart att Hilbert Group hade kommit överens med Red Acre Ventures om villkoren för en lånefacilitet på 22,2 MSEK. Den riktade emissionen tecknades bland annat av Hilbert Groups VD, Niclas Sandström och bolagets CRO, Hans-Peter Bermin.
“Vi är mycket glada över att få Red Acre-teamet inte bara som en investerare, utan också som en långsiktig strategisk partner med betydande erfarenhet och framgång som en engagerad ägare inom den digitala tillgångsbranschen.”, kommenterade VD, Niclas Sandström.
Topp 3 sämsta aktier i februari
Mälaråsen, -99,02 %
Den 22 februari publicerade Mälaråsen ett pressmeddelande som sade att bolaget kommer att avnoteras från Spotlight Stock Market och träda i frivillig likvidation med anledning av det automatiska inlösenförfarandet. Baserat på försiktiga antaganden har skifteslikvidens storlek preliminärt uppskattats till 1,00 – 1,50 kronor per aktie, vilken förhoppningsvis kommer kunna skiftas ut kring årsskiftet 2023/2024. Enligt pressmeddelandet kan dessa uppgifter således komma att ändras fram till och med att Bolaget likviderats. Bolaget avser att kommunicera uppdaterade bedömningar löpande.
Swedish Stirling, -80,23 %
För Swedish Stirlings del var februari en katastrofmånad och bolagets förmåga att anskaffa externt kapital visade sig vara en stor utmaning. Den första februari stod det klart att endast 12,2 procent av den genomförda företrädesemissionen på 200 MSEK tecknades, vilket innebar att bolaget tillfördes 24,3 MSEK. Den 19 februari klockan 23:00 meddelade Swedish Stirling genom ett pressmeddelande att bolaget inleder åtgärder för en ordnad avveckling och kommer att kalla till bolagsstämma för beslut om frivillig likvidation. Den 20 februari beslutade bolagets styrelse att säga upp verkställande direktörens anställningsavtal för att begränsa framtida kostnader. Samtidigt meddelade bolaget att man börjat med att upprätta en kontrollbalansräkning, mot bakgrund till “ordnad avveckling av verksamheten”. Den 27 februari kallades aktieägare till extra bolagsstämma (20 mars) där styrelsen föreslog att stämman beslutar att bolaget ska träda i frivillig likvidation. Senare under februari sade även Swedish Stirling upp finanschefen på grund av besparingsskäl.
Smart Wires Technology, -86,24 %
Det amerikanska elnätsteknologibolaget Smart Wires Technology ansökte den 17 februari om att avnotera sina svenska depåbevis, som är noterade på Nasdaq First North Growth Market. Enligt pressmeddelandet menar styrelsen att avnoteringen ligger i bolagets samt aktieägarnas intresse, med hänvisning till utvecklingen sedan noteringen som skedde på Nasdaq First North Growth Market under våren 2021. Sedan noteringen är depåbevisen ner 99,69 procent och styrelsen menar att kursen nödvändigtvis inte reflekterar bolagets värde.