Ny data från Bitpanda krossar fördomarna om vilka som faktiskt investerar på plattformen. Kryptoinvesteraren visar sig vara mindre risktagande än vad man tidigare trott och tänker mer långsiktigt. 2022 var ett tufft år i kryptobranschen men intresset för kryptoinvesteringar fortsätter att öka och nu slår sig Bitpanda in på den nordiska marknaden.

Det österrikiska fintech- och kryptobolaget Bitpanda släpper ny data i form av en global rapport, där det visar sig att kryptoinvesterare kanske inte är som de allra flesta förväntar sig. Faktum är att över hälften av kunderna på Europas största börs för digitala tillgångar är över 50 år, och de närmar sig försiktigt marknaden igen efter det turbulenta året 2022.

– När man tänker på krypto får man säkert upp en bild av en yngre man som riskerar sina pengar för en högre avkastning. Vad vi ser från vår globala användardata är att den typiske kryptoinvesteraren är äldre, mer mångfacetterad och mer försiktig än vad de flesta tror. De tänker framåt och ger inte upp när marknaden förändras, säger Wera Henriksson, Head of marketing and growth på Bitpanda.

I rapporten från 2023 ser man en tydlig trend, kryptoinvesterarna börjar sprida ut sina risker. 2022 var det över en fjärdedel av Bitpandas användare som började diversifiera sina portföljer (26.6 procent), och av de som handlar med aktier så ser Bitpanda en ökning med 10 procent sedan 2021. Datan visar också att den övergripande efterfrågan av krypto fortfarande ökar, en fördubbling sedan 2020.

– 2022 var ett tufft år, men vi ser nu att året har börjat med en ökad efterfrågan av kryptoinvesteringar på marknaden och många hittar till Bitpanda genom just kryptoinvesteringar. Det vi kan se i vår kunddata är att våra investerare agerar mer långsiktigt och börjar diversifiera sin portfölj, säger Wera Henriksson.

Dagens finansiella system är komplext och exkluderande – vilket gör det svårt för en som inte är insatt att börja investera. Det här vill Bitpanda förändra genom sin handelsplattform, som på ett enkelt sätt gör det möjligt för förstagångsinvesteraren att handla i krypto och upptäcka nya investeringsmöjligheter.

Enligt datan från Bitpanda är det fortfarande fler män än kvinnor som investerar i krypto men i åldersgruppen 65+ är klyftan som minst. I den åldersgruppen är 20.18 procent kvinnor och det är också den gruppen, oavsett kön, som gör investeringarna med det högsta snittvärdet.

– Det är inspirerande att se att fler kvinnor intresserar sig för kryptoinvesteringar och det är även kul att se att de tar ansvar för sin ekonomiska situation och engagerar sig. Fler och fler upptäcker nya investeringsmöjligheter hos oss, det är en bra start för vår vidare expansion i Norden, konstaterar Wera.

Data från Bitpandas globala rapport:

● Det finns en klyfta mellan manliga och kvinnliga investerare, men i åldersgruppen 65+ står kvinnorna för 20.18 procent, vilket är den minsta könsklyftan.
● Hälften av Bitpandas investerare är över 41 år, och 26.6 procent är över 50 år.
● Investerare ökar sin diversifiering i sina portföljer, över en fjärdedel av Bitpandas användare (26.6 procent) handlar nu aktier på plattformen.