På måndagsmorgonen faller forskningsbolaget Bioarctic drygt 11 procent under volatil handel, som mest var aktien ned cirka 15 procent. Det senaste dygnet har en reporter vid sciencemagazine twittrat om ett påstått andra dödsfall kopplat till lecanemab i den 1 795 patienter stora fas 3-studien Clarity AD. Tidigare har det florerat rykten om att en patient ska ha avlidit på grund av behandlingen.

Det var en 65-årig kvinna som behandlats med lecancemab som drabbades av en hjärnblödning, något som skapar oro för biverkningsprofilen. Kvinnan, som behandlades vid Northwestern University Medical Center i Chicago, USA, fick en stroke med en typ av svällande och blödningar som tidigare har setts med dessa antikroppar som binder och tar bort amyloid-beta, placket som uppges vara det som ligger bakom Alzheimers sjukdom.

Rudolph Castellani, neuropatolog vid Northwestern University Medical Center, benämner fallet som ”väldigt dramatiskt”.

”Det finns inga som helst tvivel om att detta är en sjukdom och dödsfall orsakad av behandlingen”, säger Castellani i samband med obduktionen. Han påpekar samtidigt att det är hans personliga åsikt och inte är en analys eller någon syn som godkänts av Northwestern University Medical Center.

Bioarctics partner, japanska Eisai, har inte velat kommentera kvinnans fall eller om de kände till kvinnans dödsfall. ”All tillgänglig säkerhetsinformation indikerar att lecanemab-behanling inte kan förknippas med någon ökad generell risk för dödsfall eller från någon specifik anledning”, sade Eisai i ett uttalande till Science.