Rymdindustrin går på högvarv – och svenska aktörer är med och driver utvecklingen. Nu storsatsar Sveriges största rymdföretag Beyond Gravity (tidigare RUAG Space) och bygger en ny rymdfabrik i Linköping. Verksamheten i Linköping är redan idag världsledande på placering av satelliter i omloppsbana, och den nya satsningen innebär en fördubbling av produktionen av satellitdispenser. Det medför ett 60-tal nya arbetstillfällen, från ca 140 till ca 200 medarbetare. Idag, 15 mars, togs det första spadtaget, med närvaro från bland annat Rymdstyrelsen och Linköpings kommun.

Beyond Gravity är världsledande i tillverkning av dispenser som används i satellitkonstellationer, där flera satelliter av samma konstruktion skjuts upp i omloppsbana i snabb följd. Dispenserna ser till att satelliten och raketen förblir säkert sammankopplade under den tuffa resan ut i rymden, för att sedan exakt leverera de värdefulla nyttolasterna i omloppsbana.

Beyond Gravity har framgångsrikt placerat mer än 1 100 satelliter i omloppsbana, exempelvis den europeiska satellitnavigeringskonstellationen Galileo, internetkonstellationen OneWeb, satellitkonstellationen TerraBella för jordobservation samt den kanadensiska konstellationen Radarsat, även den för jordobservation. Alla Beyond Gravity-dispenser och separationssystem tillverkas i Linköping.

— Det var självklart att investeringen skulle göras i Linköping. Vi har mycket kompetenta medarbetare och en perfekt infrastruktur för New Space, säger Holger Wentscher, ansvarig för affärsområdet Launchers på Beyond Gravity.

Den nya rymdfabriken ska stå klar 2023 och byggs i företagsparken Cavok District, som blir Linköpings nya flyg-och rymdkluster. I den nya anläggningen kommer Beyond Gravity att kunna producera ett dispenser-system per vecka, istället för ett i månaden. Med det kan företaget möta, och stödja, den snabba tillväxten av satellitkonstellationer.

— Vi förkortar våra produktionsledtider med 50 procent och är därmed idealiskt rustade för industrialiserad storskalig produktion, menar Holger Wentscher.

Fler arbetstillfällen med växande bransch
På plats vid spadtaget var, förutom högsta ledningen för Beyond Gravity, även företrädare från Rymdstyrelsen och Linköpings kommun.

— Beyond Gravitys expansion i Linköping är det bästa beviset på vilken fantastisk teknik som produceras här. Med vår finansiering har vi lagt viktiga grunder, och nu ser vi hur pengarna flödar tillbaka till ekonomin och arbetsmarknaden många gånger om. Vi är mycket glada över att 60 nya arbetstillfällen har skapats, säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen.

— Beyond Gravity är det första företaget som bygger en ny produktionsanläggning i vårt planerade flyg- och rymdkluster. Det kommer att skapa högkvalitativa industriella arbetstillfällen i Linköping inom den växande och allt viktigare rymdsektorn, menar Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd (M).

Serietillverkning i smart fabrik
Den nya rymdfabriken erbjuder ytterligare en toppmodern produktionsyta på 4 600 m2, utöver den befintliga på 3 000 m2. Den nya hallen är utformad för serieproduktion.

— Med smarta tillverkningsverktyg och sensorer kommer vi att digitalisera vår produktionslinje för att möjliggöra processtransparens med data i realtid, dataanalys och integrerad kvalitetskontroll för att säkerställa en hög prestanda, berättar Holger Wentscher.