Den kände miljardären och travprofilen Bengt Ågerup skulle ursprungligen ställas inför en konkursdomare vid Stockholms tingsrätt på torsdagsförmiddagen. Emellertid kom det oväntade beskedet bara några minuter innan förhandlingen: Bengt Ågerup medger personlig konkurs, rapporterar Expressen.

Anledningen till konkursen är det ansenliga beloppet av obetalda skatter som Skatteverket krävde. Skulden uppgår till över 1,6 miljarder kronor och har sitt ursprung i händelser som sträcker sig tillbaka till år 2011.

Det var efter att Bengt Ågerup hade sålt sitt livsverk, företaget Q-Med, som skattetvisten tog sin början. Q-Med var företaget bakom framstående produkter som antirynkmedlet Restylane och bröstförstoringssubstansen Macrolane. Försäljningen av företaget till det schweiziska bolaget Galderma ledde till en komplex skatteplanering som Skatteverket ansåg vara avancerad och tvivelaktig. Skatteverket hävdade att affärsupplägget var konstruerat för att undvika skatt och att Bengt Ågerups skatteskyldighet i Sverige var fortsatt giltig, trots att han hade flyttat utomlands.

Sedan 1996 hade Bengt Ågerup varit formellt utflyttad från Sverige och han hade etablerat sig i olika länder som Frankrike och senare Schweiz. Denna utflyttning utgjorde grunden för hans ståndpunkt att han inte var skyldig att betala någon skatt i Sverige för försäljningen av Q-Med.

Skatteverket och dess experter motsatte sig detta och menade att hans anknytning till Sverige fortfarande var tillräckligt stark för att hans skattemässiga skyldighet skulle kvarstå. De påstod att den avancerade skatteplaneringen var ett försök att kringgå skatt i Sverige och att han borde betala skatt på försäljningen inom landet.

Beslutet att medge konkursen kom som en överraskning och har nu öppnat dörrarna för konkursförvaltaren, advokat Patrik Kalman, att inleda jakten på tillgångar som kan användas för att täcka skulderna. Kalman har uttryckt sitt engagemang att undersöka ärendet noggrant för att identifiera skulder och tillgångar. Han har även påpekat att hans ansvar som konkursförvaltare involverar fler verktyg och möjligheter än vad Kronofogden, den svenska myndigheten för indrivning av skulder, har till sitt förfogande.

Bengt Ågerup har inte bara gjort sig känd som en framgångsrik affärsman utan även som en välkänd profil inom travsporten i Sverige. Han är grundaren av Stall Zet, där den framstående tränaren Daniel Redén är VD. Detta travstall har en betydande ställning bland Sveriges travfantaster. Ägarbolaget för Stall Zet är registrerat på Cypern.