Mängden av alternativ inom lånemarknaden gör att jakten på det bästa lånet kan vara utmanande. För att navigera marknaden rätt på marknaden har vi tagit fram en guide på tre steg tillsammans med Bästlån.com.

1. Utforma lånet

Första du behöver göra är att utvärdera och utifrån det utforma hur ditt lånebehov ser ut. Hur mycket pengar behöver du låna? Hur snabbt kan du betala tillbaka lånet? Har du en bra möjlighet till att bli beviljad lånet?

Det enkla att ta reda på är lånebehovet som du oftast kan uppskatta ganska rätt. Tänk här på att det är dumt att ta ett för stort lån för att vara på den säkra sidan, då det kan hända att du spenderar pengarna på konsumtion efter. Gör därför endast det om du är säker på att du kommer amortera pengarna på lånet om lånebehovet blir mindre än du tänkt dig.

När du har koll på lånebehovet kan du använda en lånekalkylator med en exempelränta för att beräkna vilken löptid som är rimlig för dig. Löptiden styr hur hög månadskostnaden blir och desto längre tid du betalar av lånet på desto högre blir räntekostnaden i slutändan. Dock blir månadskostnaden lägre om du höjer löptiden. Det gäller här att hitta ett mellanting mellan en rimlig månadskostnad som inte är för ansträngande för din ekonomi som är så kort som möjligt.

Till sist är det viktigt att ha koll på din kreditvärdighet för att kunna hitta det bästa lånet. Din kreditvärdighet bestämmer hur dina möjligheter ser ut och vilka banker bör ansöka hos.

2. Ta det bästa lånet

Efter du har fastställt ditt lånebehov och hur möjligheterna till att bli beviljade lånet ser ut är det dags att låna pengarna.

För att hitta det bästa privatlånet enligt Bästlån.com bör du använda dig av en låneförmedlare påpekar Alex som driver sajten. På så sätt får du uppemot 40 långivare jämförda kostnadsfritt åt dig. Se dock till att välja rätt låneförmedlare och jämför dessa utifrån antal anslutna långivare och hur villkoren ser ut.

Viktigt att tänka på är att det finns låneförmedlare som är inriktade på mindre lån för dig med sämre kreditvärdighet som till exempel Klara Lån. Har du däremot god kreditvärdighet eller normal kreditvärdighet är en låneförmedlare som till exempel Sambla, Enklare eller Lendo att föredra. Anledningen är att de har fler anslutna långivare med bättre villkor.

När din ansökan skickats ut kommer du att så småningom få erbjudanden från banker. Sedan ser du till att välja det bästa och billigaste lånet du blir erbjuden. Pengarna betalas ut inom några bankdagar normalt sett.

3. Låna hållbart

Nu har du hittat rätt lån och förhoppningsvis kunnat teckna ett bra lån. Däremot tar inte processen slut reda än, utan du måste även tänka på att låntagandet ska vara hållbart.

Första steget i att låna hållbart är att du är i tid med samtliga betalningar och därmed inte åker på några extra avgifter. Sedan är ett ytterligare tips att försöka spara in extra pengar när det går under löptiden. Får du över lite pengar varje månad kan du använda dem till att amortera av lånet extra tidigt. På så sätt kommer du ur lånet tidigare och kan sänka räntekostnaderna. Samtidigt vet du att pengarna spenderas på något effektivt i stället för att konsumeras upp om det inte finns ett behov för det egentligen.

Sammanfattning – Så hittar du det bästa lånet

Sammanfattningsvis hittar du rätt lån genom att först utvärdera din situation och sedan jämföra olika låneförmedlare utifrån anslutna banker och villkor. Sedan är det viktigt att du håller betalningarna i tid för amortering och räntekostnader. Får du över pengar någon månad kan det även vara en bra idé att amortera extra.