Enligt flera källor pågår diskussioner om att UBS ska ta över hela eller delar av Credit Suisse. Styrelserna för de två största bankerna i Schweiz ska träffas separat över helgen för att överväga vad som skulle vara den mest betydelsefulla bankfusionen i Europa sedan finanskrisen.

Schweiziska Nationalbanken och regulatorn Finma medlar i förhandlingarna i ett försök att stärka förtroendet för landets banksystem, säger källorna. Deras ingripande kommer dagar efter att centralbanken tvingades tillhandahålla en akut kredit på 50 miljarder schweiziska franc (54 miljarder USD) till Credit Suisse.

Men detta misslyckades med att stoppa en nedgång i aktiekursen, som har sjunkit till rekordlåga nivåer efter att dess största investerare avfärdat att tillhandahålla mer kapital och dess ordförande erkänt att förlusten av förmögenhetsförvaltningskunder fortsatt.

De schweiziska bankernas utveckling av aktiekursen har skiljt sig markant åt de senaste åren. Under de senaste tre åren har UBS-aktierna stigit med cirka 120 procent medan de för dess mindre rival har sjunkit cirka 70 procent. UBS har en marknadsvärdering på 56,6 miljarder USD, medan Credit Suisse stängde på fredagen med ett värde på 8 miljarder USD.

Under 2022 genererade UBS en vinst på 7,6 miljarder USD, medan Credit Suisse gjorde en förlust på 7,9 miljarder USD, vilket utplånade hela föregående decenniets resultat.

Schweiziska regleringsmyndigheter berättade för sina amerikanska och brittiska motsvarigheter på fredagskvällen att en sammanslagning av de två bankerna var ”plan A” för att stoppa en kollaps i investerarnas förtroende för Credit Suisse, enligt en person.

Ett antal alternativ utöver en fullständig övertagande diskuteras, sa en annan person och tillade att båda sidor försöker utvärdera reglerande begränsningar i olika jurisdiktioner. Denna person tillade att UBS också analyserar de potentiella riskerna med en affär.

Den schweiziska centralbanken vill att bankerna ska komma överens om en enkel och rak lösning innan marknaderna öppnas på måndagen, enligt en av personerna. Det finns ingen garanti att en affär, som skulle behöva godkännas av UBS-aktieägare, kommer att nås.

Credit Suisse och UBS har avböjt att kommentera, liksom även Schweiziska Nationalbanken, Federal Reserve och Bank of England.

En fullständig sammanslagning skulle skapa en av de största globalt systemviktiga finansiella institutionerna i Europa.