Axo köper fintech-startupen Defero

Defero erbjuder gratis kreditupplysning och ekonomisk hantering för konsumenter i Norge och Sverige och har samlat över 400 000 medlemmar. Nu köper Axo AS fintech-startupen.

Defero grundades 2018, och ger sina användare möjlighet att göra en bättre ekonomisk bedömning genom en gratis plattform för kreditscore och ekonomihantering.

Den 1 mars 2021 fick Defero sitt 100 000:e medlemsnummer. I dag är antalet uppe i hela 411 335 medlemmar. I Sverige drivs tjänsten under namnet MinKreditkoll. Nu köper Axo AS, en ledande leverantör av privatekonomiska tjänster i Norden och ett portföljbolag till private equity-bolaget Corsair, fintech-startupen Defero. Köpesumman framkommer inte. 

“Att kunna möta konsumenternas ekonomiska behov är grundläggande för Axos mål att bli den första pan-skandinaviska plattformen för privatekonomi”, säger Jostein Christian Dalland, VD för Axo.

“Tillgången på Deferos konsumentfokuserade plattform och den breda kunskapen inom kreditanalys stärker Axos position som det ledande konsumentinriktade finanshuset i Norden. År 2021 köpte vi den teknikfokuserade danske låneagenten LendMe. Detta giorde att vi kan expandera till nya marknader och nya produktområden. Genom att lägga till Deferos unika personaliseringsteknologi till plattformen vill vi genom detta utrusta våra kunder med ännu bättre verktyg för att nå sina ekonomiska mål.”

“Tack vare vårt teams otroliga arbete har vi byggt Defero till en ledande plattform för kreditkontroller och ekonomisk hantering”, säger Eigil Arff Tarjem, VD för Defero.

“Defero har blivit populärt eftersom det är enkelt och ger ett verkligt värde till användaren. Ingen annan aktör i Norden har klarat av att göra en kreditcheck till något spännande – men det har vi. Vi erbjuder privatekonomiska tjänster som skapar insikt och engagerar våra medlemmar till att aktivt ta handlingar för en bättre ekonomi. På det sättet löser Defero ett betydande behov på marknaden genom att få konsumenter att bättre förstå möjligheterna i sin egen ekonomi och hur den utvecklas.”

“Under Axos ledarskap kommer vi att kunna investera i nya produkter och teknologier, förbättra vår konverteringsfrekvens och vara med på hela kundresan från start till slut inom vår plattform, samt öka vår marknadsandel i hela Norden och utanför. Jag är otroligt stolt över Deferos framgångar, och jag är säker på att denna affär är det mest logiska steget i utvecklingen av vårt företag.”

“Axos uppköp av Defero stärker deras position som den främste distributören av innovativa finansiella tjänster i Norden,” säger Corsairs partner Derrick Estes och VD Edward Wertheim. “Vi fortsätter att se betydande utrymme för tillväxt, och att addera Deferos konsumentfokuserade produkter kommer att accelerera Axos starka tillväxt ytterligare. Detta kommer ske genom ökat kundengagemang, förbättrad förmåga att ge konsumenter skräddarsydda finansiella lösningar och skapa ytterligare värde för bolagets partners, som banker och finansiella institutioner. Affären kommer också att ge Axo möjlighet att utforska nya produkter och expandera snabbare internationellt. Vi ser fram emot att fortsätta att stödja Axo i dessa möjligheter.

Efter affären anslöt sig Deferos VD Eigil Arff Tarjem till Axos koncernledning.