Avslöjandet om säkerhetsläckan i Gunnebo kastar nytt ljus på det uppköpsbud som storägaren Stena lagt på bolaget. Bakgrunden kan, enligt sparekonomen Joakim Bornold, vara att storägaren vill skydda bolaget från turbulensen som väntar.

– Det går inte att komma ifrån att det är ett märkligt sammanträffande att det här budet kommer när det kommer, säger Joakim Bornold.

En okänd hackergrupp har genom ett dataintrång kommit över ritningar över bankvalv, larmsystem och mängder med uppgifter om säkerhetsbolagets kunder. Även uppgifter om skyddet av riksdagen har röjts i samband med läckan.

– Det är en total katastrof förstås, att det där har hänt. När det handlar om dataintrång brukar man säga att det är illa nog att förlora känsliga uppgifter om bolaget, men att tappa känsliga uppgifter om kunder är katastrof, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, efter att ha tagit del av granskningen.

Trots att händelsen är allvarlig så är marknadens reaktion svag, en timme efter öppning var aktien ner med 0,2 procent och kostade 24:80 kronor.

Den milda reaktionen har att göra med att bolagets storägare Stena Adactum och riskkapitalbolaget Altor Equity Partners för en månad sedan lade ett bud om att köpa alla aktier i Gunnebo till ett förbestämt pris om 25 kronor per aktie.

Dagens avslöjande kastar enligt Joakim Bornold nytt ljus på budet.

– Det går inte att komma i från att det är ett märkligt sammanträffande att det här budet kommer när det kommer. Det är klart man undrar om det inte finns ett samband, säger han.

I läckan, som publicerats öppet på nätet av angriparna, finns över 38.000 filer. Däribland ritningar över larmsystem och övervakningskameror på ett svenskt SEB-kontor, sekretessbelagda ritningar för Skatteverkets nya kontor i Sundbyberg och ritningar över en av Stockholms mest exklusiva smyckesbutiker.

Hanteringen av såväl angreppet i sig som kunderna som drabbats kan få stor påverkan på bolaget. Det skulle enligt Joakim Bornold kunna vara en anledning till att storägarna velat köpa ut Gunnebo från börsen.

– Det känns som att man gör det för att kunna hantera den här situationen på ett vettigt sätt och det är nog lättare i ett privatägt bolag än ett publikt som är noterat på börsen, säger han och fortsätter:

– Det här kan potentiellt ta väldigt mycket tid och resurser, och det kanske helt enkelt är enklare att hantera det i en annan miljö än på börsen.

Tor Krusell är kommunikationschef på riskkapitalbolaget Altor, en av budgivarna. Han hänvisar alla frågor om säkerhetsläckan till Gunnebo. Att uppköpet skulle vara en följd av it-attacken dementerar han.

– Det kan jag säga att det inte har haft med det att göra. Vi tittade på bolaget i 12-18 månader någonting, så det här går långt före det. Vi gör inte förvärvsidéer på det sättet, säger Tor Krusell.

It-attacken har varit känd sedan slutet av augusti då bolaget självt gick ut med det i ett pressmeddelande. Men där framgår inte att att angriparna kommit över känsliga uppgifter, varken om bolaget eller om dess kunder.

Det är något som kan bli ytterligare ett bekymmer för Gunnebo. Kurspåverkande eller väsentlig information om ett börsnoterat företag ska enligt reglerna offentliggöras så snabbt det går och på ett sätt så att hela marknaden har samma förutsättningar att ta del av den.

– Man har ju inte riktigt berättat om omfattningen av det här. Den informationen vill ju börsen ha förstås och det borde marknaden ha fått till godo. Vad som har hänt men inte exakt hur.

Kan det bli en fråga för börsnämnden?

– Nu är ju jag inte jag med där men det är absolut min åsikt, säger Joakim Bornold och tillägger:

– Samtidigt är ju situationen att kursen har gått upp med tanke på det här budet som ligger, vilket gör att ingen kommer att klaga på detta från aktieägarhåll.

Budet från ägarna ligger på 25 kronor per aktie, 20 öre över dagens kurs, och acceptperioden går ut den 12 november.

Artikeln är producerad och publicerad i DN och kan läsas i sin helhet hos DN här.