Idag uppmärksammade representanter från Lidköpings kommun UF-företaget Shear Joy UF från De la Gardiegymnasiet som vann SM i Ung Företagsamhet i den tyngsta kategorin ”Årets UF-Företag”. Det framgår av ett pressmeddelande.

Shear Joy UF drivs av eleverna Isak Drougge, Isak Lager och Axel Andersson på Teknikprogrammet.

– Att driva företag är komplext och som UF företagare har man fått lära sig grunderna i detta. Vi talar om kreativitet, initiativkraft och experiment. Detta tillsammans med en personliga utveckling ger en bra grund för att i framtiden bli en del av Lidköpings diversifierade näringsliv säger Anna Sundbom, näringslivschef Lidköpings kommun.

Företagets affärsidé är att ta tillvara på ull som normalt sett slängs och sälja som trädgårdsull att lägga i rabatterna för att hålla fukt och ge näring. De har också förädlat råvaran för att skapa skrubbtvål, garnflor samt rådjursskrämmor.

Vinnarna av Årets UF-företag på SM i Ung Företagsamhet får representera Sverige på EM, Company of the Year Competition under sommaren 2021. Vinnarna representerar även Ung Företagsamhet under olika evenemang följande läsår och fungerar som ambassadörer för organisationen.

– De la Gardiegymnasiet har verkligen satsat på Ung Företagsamhet. Möjligheten att starta och driva ett UF-företag finns på flera av våra program. Detta är första gången någonsin ett UF-företag från Skaraborg vinner kategorin ”Årets UF-Företag” och det är riktigt bra för Lidköping, vi behöver mer sådant här. UF är viktigt. Stort grattis och lycka till i EM-finalen Shear Joy UF avslutar Ove Brodin, förvaltningschef på Utbildning & Arbetsmarknad.

Förutom lärare och elever deltog även Jonas Sundström, kommunalråd, Andreas Bill, ordförande Utbildning & arbetsmarknadsnämnden, Magnus Thilén, gymnasiechef på De la Gardiegymnasiet och Håkan Karlsson, ämnesansvarig UF-lärare i firandet.

Motivering
“Årets UF-företag har en jordnära innovation, god affärsmässighet och stora möjligheter att skala upp. Med upptäckt om svinnets storlek och en rik råvarotillgång har UF-företaget lagt grunden för en affärsidé som skapar ett rent nöje.”