Kanadensiska real estate investment trusts (REIT) har drabbats särskilt hårt under coronaviruspandemin. De mest sårbara fastighetsinvesteringarna har visat sig vara hotell- och detaljhandels REIT. Vissa analytiker hävdar att kanadensiska bostadsfastigheter är attraktivt värderade och kan visa sig vara motståndskraftiga mot det ekonomiska fallet från coronaviruset. Graden av den ekonomiska nedgången indikerar att detta kanske inte är fallet.

Trots det har vi tittat på en kanadensisk REIT som kan komma att stiga snabbt om vi ser en ekonomisk återhämtning på marknaden under andra halvåret, Dream Industrial REIT (TSX: DIR).Detta bolags aktier föll som en sten när marknaden kraschade i början av mars 2020.

Även efter att ha återhämtat sig sedan den tiden är Dream Industrial fortfarande ner med 29 procent sedan början av året. Det finns tecken på att Dream Industrial inte bara är extremt attraktivt värderat utan också kommer att fungera starkt trots det ekonomiska nedfallet som orsakats av Coronaviruset.

Globalt diversifierad portfölj

Dream Industrial äger en global diversifierad portfölj av fastigheter anpassad för lätt industri. Dessa fastighetstillgångar finns i Kanada, USA, Tyskland och Nederländerna. Bolagethar över 26 miljoner kvadratmeter uthyrningsbar yta i 263 fastigheter som har ett bruttovärde på 2,9 miljarder dollar.

Den globala diversifierade karaktären av Dream Industris portfölj kommer att mildra påverkan av Coronavirusetför detta bolag. Det ger också ytterligare långsiktiga tillväxtmöjligheter, vilket kommer att öka vinsten. En snabb ökning av utnyttjandet av e-handel kommer att vara en välsignelse för Dream Industrial.

Av vilken anledning? Trots att e-handelsföretag inte behöver traditionella fysiska butiker, kräver de stora logistikfaciliteter för att hantera lager och leverans av produkter. Lätt industriella fastigheter är den perfekta fastigheten för denna funktion.

När online shopping expanderar kommer efterfrågan på industriella fastigheter att växa kraftigt. Detta är särskilt fallet när den globala e-handeln förväntas växa med 56 procent fram till slutet av 2023, motsvarande ett värde av 6,5 biljoner US $.

Inte ens coronaviruspandemin bromsar inte den snabba ökningen av Internethandeln. I själva verket har regeringsstängningar av icke-väsentliga tjänster och rörelsebegränsningar lett till en kraftig ökning av användningen av online-shopping.

Industriella fastigheter är en typ av kommersiella fastigheter som länge har ignorerats av REIT och investerare föredrog länge mer sexiga köpcentra och kontorsfastigheter. Som ett resultat har årtionden av underinvestering skapat en brist, som tillsammans med den ökande efterfrågan kommer att öka hyrorna och tillgångarnas värde.

Starka fundamenta

Dream Industrial avslutade 2019 med en stark balansräkning som gör det möjligt för bolaget att komma ur från coronavirus-pandemin och därmed lågkonjunkturen i god form. Dessa inkluderar efterbehandling av 2019 med en beläggningsgrad på 95,8% och en genomsnittlig hyresperiod på drygt fyra år.

Dream Industrial har också en solid balansräkning som understryks av dess särskilt låga nettoskuldsättningsgrad på 23,7% i slutet av 2019 – mindre än hälften av många av Dream Industris konkurrenter.

I kombination med dess omfattande likviditet, inklusive 441 miljoner dollar i kontanter och 151 miljoner dollar i outnyttjade krediter, har Dream Industrial finansiell flexibilitet och resurser för att komma ut ur den nuvarande krisen i solid form.

Attributen som diskuteras belyser Dream Industrins styrkor, tillväxtutsikter och förmågan att rida ut ur den nuvarande stormen. Läget förbättras av dess regelbundna utdelningsom just nu ligger på mycket välsmakande 7 procent. Även om det finns risk för att utdelningen ska sänkas, är det mycket osannolikt. Det är värt att notera att Dream Industrial handlar med 19 % rabatt på nettotillgångarna.