Efter ett decennium av ambitiöst arbete med att utveckla en helt elektrisk bil har Apple, en av världens ledande teknikgiganter, officiellt beslutat att avsluta projektet med Apple elbil. Denna information kommer från Bloomberg News, som refererar till källor nära företaget.

Internt besked skapar rörelse

Beslutet, som meddelades internt förra tisdagen, kom som en överraskning för många. Projektet, som engagerat nästan 2 000 anställda, har nu nått sitt slut. Detta ställer framtiden för dessa medarbetare i osäkerhet, även om många erbjuds nya roller inom Apples växande division för artificiell intelligens, där fokus ligger på generativ AI – en teknik som blir allt viktigare för företaget.

Hårdvaru- och designteamet står inför förändring

Apple hade dedikerat hundratals personer till att arbeta med både hårdvaruutveckling och bildesign. Dessa individer står nu inför möjligheten att söka andra positioner inom företaget. Trots detta finns det en ovisshet kring uppsägningar, med oklara detaljer om hur många som kommer att beröras av beslutet.

Tystnad från Apple

Företaget har valt att inte kommentera dessa uppgifter, vilket lämnar rum för spekulation kring de exakta orsakerna bakom projektets avslut.

En krokig resa från start

Apples ambition att skapa en helt självkörande elbil tog sin början runt 2014. Projektet har dock stötts och blötts med diverse utmaningar, från ledarskapsförändringar till strategiomvärderingar. Senast stod Jeff Williams, Apples operativa chef, och Kevin Lynch, vice president ansvarig för projektet, vid rodret efter att Doug Field lämnat för en position hos Ford.

Marknadsreaktionen sval

Trots det stora intresset och de höga förväntningarna på projektet, ledde Bloombergs avslöjande till en relativt blygsam marknadsreaktion. Apples aktiekurs såg en liten uppgång på cirka 0,5 procent efter nyheten, för att sedan stänga dagen med en ökning på 0,2 procent.

Med avslutningen av elbilsprojektet riktas blickarna nu mot Apples andra innovationer och satsningar, särskilt inom området för artificiell intelligens. Vad detta beslut betyder för Apples långsiktiga vision och hur företaget planerar att omfördela sina resurser återstår att se. Men en sak är säker – teknikjätten fortsätter att söka efter nästa stora genombrott, även om det innebär att avsluta projekt som en gång ansågs vara framtiden för företaget.