Apotea, Sveriges största nätapotek, investerar över 100 miljoner i automatisering av sin logistik, nu senast med en avancerad robot från RightHand Robotics. RightHand Robotics är ledande inom datadrivna, autonoma robotplocklösningar och den nya roboten kommer stärka Apoteas logistik ytterligare som en del av bolagets automationsfokus under 2022.

Apotea skickar i genomsnitt ut över en miljon paket per månad. Under Covid-19-pandemin sköt efterfrågan i höjden och tillväxten fortsätter under 2022. För att kunna hantera den växande ordervolymen och ha en fortsatt snabb hantering har man haft ett stort automatiseringsfokus och nu utökar man den med fem robotar från amerikanska RightHand Robotics för att kunna erbjuda snabbare leveranser av mediciner och receptfria produkter.

“Genom våra initiativ för lagerautomatisering har vår effektivitet nått nya nivåer, men för att möta efterfrågan krävs och kommer det att krävas ytterligare satsningar. Det är dyrt, men nödvändigt när vår expansion fortsätter och är vi glada över att ha RightHand Robotics med på resan”, säger Pär Svärdson, VD för Apotea.

RightPick 3 är en styckplockningslösning som automatiserar repetitiva, men kritiska rörelser dygnet runt och är ett bra komplement och avlastning till lagerpersonalen. Den är utformad för att enkelt integreras med andra teknologier för att ytterligare automatisera lagerprocesser och öka effektiviteten.

Apotea har tidigare i år meddelat att man storsatsar på egna eltransporter i samarbete med Enride.