Att hitta rätt bland låneerbjudanden kan kännas svårt. Vilket lån ger bäst ränta, samtidigt som det har passande löptid och inte bjuder på otrevliga överraskningar i form av extra avgifter? Om du förstår grunderna, och tänker på vissa saker innan du skickar en låneansökan, blir det enklare att fatta rätt beslut.

1. Jämför lån på nätet för att spara tid och få bättre villkor

Att jämföra olika lån på nätet kan vara avgörande för att hitta det bästa erbjudandet för dig. Likvidum jämför lån så att du slipper lägga tid och energi på att själva leta runt. Istället finns allt samlat på ett ställe, vilket ger en tydlig överblick av olika räntor och villkor hos långivarna.

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man väljer lån, till exempel:

  • Den totala lånekostnaden inklusive ränta och avgifter.
  • Återbetalningstiden, så kallad löptid på lånet.
  • Vilka lånesummor som erbjuds.
  • Om det går att betala av lånet i förtid.
  • Räntesatser.

Genom att undersöka olika alternativ utefter dina finansiella behov, kan du hitta det bästa erbjudandet som passar just dig. Med lägsta möjliga räntesats kan du spara pengar på lång sikt, men tänk på att även villkoren och övriga avgifter spelar in. Ränta och avgifter betyder mycket när du lånar pengar – men helheten är viktigast. Det kan bland annat vara avgörande hur små eller stora belopp som långivaren erbjuder eller hur lång löptid lånet har.

2.Uppfyller du alla krav för lånet?

Långivarna och bankerna har vissa krav som du behöver uppfylla för att bli beviljad ett lån. Detta kan innebära att du behöver ha en viss kreditvärdighet, en fast inkomst eller en viss ålder. De flesta långivare brukar kräva att man är 18 år.

Att missa ett enda krav kan leda till att din ansökan avslås och du kan behöva söka lån på annat håll. Därför är det en bra idé att du tar dig tid att först kolla kraven för det lån du vill ansöka om, så att du inte lägger tid på att ansöka i onödan. Vissa aktörer accepterar till exempel betalningsanmärkningar, medan andra inte gör det.

3. Beräkna hur mycket du har råd att betala tillbaka varje månad

Att göra en stor investering, som en bil eller en bostad, kan vara spännande men också nervöst. Oftast är ett bolån involverat när du köper lägenhet eller hus, och det är vanligt att ta privatlån för att köpa ny bil eller andra större köp och projekt som renoveringar.

För att lånet inte ska bli en ekonomisk börda, kan du först räkna på dels hur mycket pengar du behöver låna, dels hur mycket du har råd att betala tillbaka varje månad. Beloppet du betalar tillbaka varje månad kallas för amortering.

4. Bevara en god kreditvärdighet

När du ansöker om ett lån är det ofta viktigt att ha en god kreditvärdighet. Att ha en bra kreditvärdighet kan nämligen ge större valmöjligheter och lägre räntor. Saker som kan påverka kreditvärdigheten negativt är att ha betalningsanmärkningar på grund av räkningar som du inte betalat i tid eller att ha för många kreditupplysningar. Banker brukar ta en kreditupplysning varje gång du ansöker om ett lån. Om banken ser att du har många kreditupplysningar den senaste tiden kan det innebära att du fått avslag flera gånger – vilket gör att banken ser dig som en högre risk.

Om banken ser dig som en högrisklåntagare minskar chansen att du ska få ett lån med bra villkor, eller ett lån överhuvudtaget. Däremot brukar olika jämförelsetjänster, som tidigare nämnda Likvidum, endast innebära en kreditupplysning oavsett antal låneerbjudanden. Detta är alltså positivt för din kreditvärdighet.

5. Var medveten om höga räntor på snabblån

Att ha dålig kreditvärdighet kan göra det svårt att få beviljat lån, men det betyder inte att det är omöjligt. Det finns långivare som är villiga att erbjuda lån trots betalningsanmärkning, men det är viktigt att göra din research och hitta en pålitlig långivare med goda omdömen för att undvika orimligt höga räntor och oväntade avgifter. Ta din tid och undersök alla alternativ innan du bestämmer dig för att ta ett lån, så att du kan göra det bästa valet för dina ekonomiska behov.

Genom att använda dessa tips kan det bli enklare att ansöka om lån och att välja rätt erbjudande för dina behov. Räkna på hur mycket du behöver låna, hur mycket du har råd att betala tillbaka varje månad, tänk på din kreditvärdighet och jämför räntor samt villkor. Oavsett om du behöver ett tillskott i privatekonomin eller vill utveckla en företagsverksamhet är det viktigt att ha en budget och vara välinformerad om vilka risker som det innebär att låna pengar.