Destinationsutvecklaren Andermatt Swiss Alps har rapporterat om en rekordstor försäljning av fastigheter under året, med en omsättning på 150 miljoner schweiziska franc (122 miljoner CHF föregående år). Genomsnittliga kvadratmeterpriser ökade med 12 procent jämfört med året innan och utsikterna för 2023 ser positiva ut.

Under året lanserade Andermatt Swiss Alps fyra nya lägenhetsbyggnader, där alla bostäder såldes ut inom några veckor. Nya ägare fick då tillgång till totalt 68 lägenheter i fyra olika hus. Samtidigt har infrastrukturen ökats med 20 000 kvadratmeter med 230 parkeringsplatser, vilket gör det möjligt att bygga ytterligare 15 flerbostadshus.

Försäljningen av fastigheter var särskilt stark under året, med en omsättning på 150 miljoner CHF, vilket är en rekordhög försäljning för Andermatt Swiss Alps. Bolaget sålde 70 lägenheter (92 lägenheter år 2021) med en ökning i kvadratmeterpris om 12 procent på årsbasis. Kvadratmeterpriserna i Andermatt Reuss har ökat med mer än 50 procent från 2012 till 2022 i genomsnitt, medan de årshögsta kvadratmeterpriserna ökat betydligt mer än så. I slutet av räkenskapsåret 2022 hade 650 av totalt 665 lägenheter, färdigställda eller under uppförande, samt hotellbostäder sålts.

Stark framåtanda på destinationen
VD Raphael Krucker kommenterar: “Andermatt Swiss Alps har inte bara gynnats av den allmänna fastighetsboomen här, utan framför allt av destinationens ökade attraktionskraft.”

Tillgängligheten, det varierade frilufts- och kulturutbudet året runt, samt trendiga evenemang som Verve Techno eller Gravel Bike för ung publik gör Andermatt till en attraktiv destination året runt. Den fortsatta upprustningen av ortens gastronomiska upplevelser och utbud inom detaljhandeln har också spelat stor roll för Andermatts attraktivitet.

Raphael Krucker tillägger att Vail Resorts andel i Andermatt-Sedrun Sport AG (SkiArena Andermatt-Sedrun) och investeringarna associerade med dessa ämnade att ytterligare bygga ut skidanläggningen kommer att ge regionen ännu ett uppsving.

Positiva framtidsutsikter
Andermatt är en framgångsrik skidort med positiva utsikter för fortsatt utveckling. Den är rankad bland de tio främsta skidanläggningarna i Savills Ski Report 2022/23 och befinner sig i bästa sällskap med stora namn som Gstaad och St Moritz, samt Verbier, Vail och Aspen. Andermatt är även högt rankad gällande motståndskraft mot klimatförändringar.

Andermatt Swiss Alps AG, som är företaget bakom orten, ser optimistiskt på den närmaste framtiden och planerar investeringar om cirka 500 miljoner CHF i utveckling under de kommande åren för att öka destinationens attraktivitet och fastigheternas värde. Trots en utmanande internationell miljö är signalerna positiva för den schweiziska marknaden. Det finns fortfarande ett lågt utbud av andrahandsbostäder, särskilt i det exklusiva nybyggnadssegmentet, och Andermatt Swiss Alps har här en unik position tack vare undantagstillstånden för initiativet för andrahandsbostäder och Lex Koller. Andermatt Swiss Alps är en av ett fåtal aktörer i Schweiz som kan erbjuda nya andrahandsbostäder på marknaden.

Fortsatt högt byggnationstempo år 2023
År 2023 kommer flera projekt att påbörjas i Andermatt, inklusive byggandet av sex bostadshus och inledningen av arbetet med ett nytt livsstils- och idrottshotell. I det nya bydistriktet Andermatt Reuss kommer en ny shopping- och restauranggata att vara färdigställd vid slutet av 2024, med 12 områden för detaljhandel och 3 områden för gastronomi. Företaget lägger stor vikt vid samarbeten med starka partner. Till exempel kommer Cotton Club, känt från Mallorca och Ibiza, att ta över golfrestaurangen från och med vintern 2023/24. Diskussioner om ytterligare samarbeten med välkända schweiziska restauratörer pågår redan nu, liksom med detaljhandelsvarumärken för det kommande handelsdistriktet i Andermatt Reuss.