Idag kl 14:30 svensk tid, publicerar Bureau of Labor Statistics (BLS) konsumentprisindex (KPI) för USA i november, ett event som majoriteten av marknaden kommer fokusera på. Mycket på grund av att USA:s centralbank, Federal Reserve varit tydliga med att de i hög grad studerar inkommande makrodata, så som konsumentprisindex för att bestämma räntehöjningstakten framåt.

Vid de senaste tre penningpolitiska mötena har den amerikanska styrräntan höjts med 75 baspunkter. Marknaden har på sistone haft en förhoppning om att inflationen nått sin topp och att centralbanken därför skall bromsa in räntehöjningstakten. Inför nästa FOMC-möte ligger förväntningarna på en räntehöjning om 50 baspunkter, men en trippelhöjning är inte att uteslutet givet en fortsatt stark arbetsmarknad i USA. Dagens inflationsdata kommer fungerar som en viktig pusselbit för hur FOMC kommer agera vid nästa möte i december.

Enligt Bloomberg väntas inflationstakten ha minskat till 7,3 procent från 7,7 procent i oktober. I årstakt förväntas kärinflationen landa på 6,1 procent och 0,3 procent jämfört med oktober.

När BLS publicerade KPI för oktober fick vi se ett lättnadsrally, S&P 500 steg drygt 5,5 procent samtidigt som tekniktunga Nasdaq blev vinnare med en intradagsuppgång om över 7 procent. Även de Europeiska och Nordiska börserna steg kraftigt, exempelvis var svenska börsen upp 4 procent på den senaste inflationsdatan.

Kraftiga rörelser är väntade – JP Morgans prognos
Den amerikanska banken JP Morgan Chase har sammanställt en tabell som visar hur S&P 500 kan röra sig beroende på hur dagens inflationssiffror faller ut. Enligt JP Morgans scenarioanalys finns det en större sannolikhet för en positiv reaktion – om inflationen kommer in på 7,2 procent eller lägre bedömer de att det finns en betydande uppsida samtidigt som en inflationssiffra över 7,5 förväntas resultera i en negativ rekyl för S&P 500.

KPI (november) Sannolikhet S&P 500 reaktion
7,8% eller högre 5% Ner 4,5 – 5%
7,5 – 7,7% 25% Ner 2,5 – 3,5%
7,2 – 7,4% 50% Upp 2 – 3%
7,0 – 7,2% 15% Upp 4 – 5%
6,9% eller lägre 5% Upp 8 – 10%

Källa: JP Morgan Chase

Konsensus inför konsumentprisindex i november
Flertalet banker och institut estimerar att konsumentprisindex i USA för november uppgår till 7,2 procent. ScotiaBank sticker ut med sitt estimat på 7,4 procent samtidigt som JP Morgan och TD Securities tror på en KPI-läsning om 7,3 procent.

Insitut/Bank Estimat
Credit Suisse 7,2%
Barclays 7,2%
Jefferies 7,2%
Citi 7,2%
Morgan Stanley 7,2%
Wells Fargo 7,2%
Goldman Sachs 7,2%
JP Morgan 7,3%
TD Securities 7,3%
ScotiaBank 7,4%