Amazon.se har öppnat, men det saknas en del kända tjänster från den amerikanska jätten.
Amazon har slagit upp portarna till sin svenska sajt, utan direkt pompa och ståt. Men priserna framstår inte lokalanpassade – och medlemsprogrammet ”Prime”, ”Amazon Music” och ”Echo” saknas.

Globen, Stadshuset och Turning torso är några av byggnaderna i den grafik som hälsar svenska kunder välkommen till Amazon.se.

Direkt vid öppning framstod mycket på Amazon.se fortfarande direkt översatt från andra valutor. Som ”Dagens highlight” presenterades till exempel ett schampo för mellan 18,68 kronor och 23,18 kronor. Bara några timmar efter öppning hade Amazon korrigerat priserna till jämna kronor.

Fri frakt får svenska kunder när de handlar för mer än 229 kronor, men de kommer inte att kunna köpa medlemskapet Prime, USA:s största medlemstjänst, som bland annat garanterar fri frakt på det mesta som säljs i den amerikanska butiken.

Till skillnad från den brittiska och tyska förlagan marknadsförs heller inte Amazon Music eller röst-assistenen och hemhögtalaren Amazon Echo.

”Vi kommer att arbeta hårt för att vinna svenska konsumenters förtroende genom att bygga vidare på produktutbudet, hålla låga priser och erbjuda en bekväm shoppingupplevelse de kan lita på”, säger Alex Ootes, chef för europeisk expansion på Amazon, i ett pressmeddelande.

Han poängterar att svenska kunder nu får tillgång till 150 miljoner produkter, varav ”tiotusentals” från svenska handlare.

En av diskussionerna inför lanseringen har varit vilka svenska företag som ska ansluta sig till Amazon.

Enligt e-handelsjätten handlar det bland annat om Electrolux, Lagerhaus, OBH Nordica, Ellos, BRIO, Bonnierförlagen och Ifö.

”Små och mellanstora företag som säljer i Amazons butiker skapade enligt uppskattningar 1,6 miljoner jobb världen över och vår förhoppning är vi får se svenska företag frodas på samma sätt”, säger Alex Ootes vidare.

Det var i början av augusti i år som Amazon, efter åratal av spekulationer, bekräftade att företaget har ”påbörjat” lanseringen av en svensk sajt, Amazon.se. Men i övrigt har informationen varit knapphändig. Fram till i dag har den som surfat in på amazon.se styrts om till den tyska sajten.