Aktiehandeln under juli månad var starkt påverkad av en stor mängd rapporter, där missade vinstmål ledde till kraftiga kursrörelser.

– Spararna passade på att köpa i jättarnas kursras, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Rapporterna kom generellt in bra resultatmässigt, men det är lite toppkänning i både bank och verkstad. Svalare framtidsutsikter gjorde att även bra rapporter fick snåla mottaganden på rapportdagen, och till det bidrar att aktierna gått bra inför rapportperioden, säger Frida Bratt.

För Tele2, SSAB och Boliden ledde rapporterna till betydande kursfall.

– Tele2 rasade på bland annat en höjd investeringsprognos, SSAB straffades för sin vinstmiss och Boliden föll kraftigt på ännu lägre resultat än väntat trots att man vinstvarnade i juni. Så pass stora negativa kursrörelser brukar locka privatspararna till köp, och det mönstret ser vi även nu, säger Frida Bratt.

Storbankerna kom in med starka räntenetton, men fick inte mycket betalt för det i kurserna.

– Det finns en känsla av att det möjligen inte blir bättre än så här. Det finns frågetecken kring både ränteläge, kreditförluster och fastighetssektorns inverkan på bankerna framöver. Spararna fortsätter dock att liksom tidigare månader köpa Handelsbanken.

Mest nettosåld under månaden är H&M. – H&M krossade vinstförväntningarna och är den storbolagsaktie som gått bäst i år. Det får privatpersoner att sälja av för att säkra vinst, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i juli:

Mest köpta Mest sålda
Investor H&M
Tele2 Neobo Fastigheter
SSAB Volvo Cars
Handelsbanken Kindred
Boliden Dometic
Volvo Autoliv
Latour BHG Group
Nibe Bergman & Beving
Hexagon Swedencare
Saab EQT