It-bolaget Aixia, tidigare CGit rusar över 120 procent på måndagen efter att ha säkrat en ny stororder med AI-Megapod. Vid klockan 11:00 på måndagen handlas Aixia vid 82 kronor per aktie, cirka 120 procent högre än fredagens stängningskurs. Under dagens handelsession handlades Aixia som högst vid 99 kronor per aktie.

I en tid där artificiell intelligens (AI) snabbt omformar affärsvärlden, tillkännager Spotlight-noterade Aixia en betydande framgång. Bolaget har säkrat en order värd 185 MSEK, vilket indikerar signalerar den ökande betydelsen av AI-teknik. Det framgår enligt ett pressmeddelande.

Det här året har sett en exponentiell ökning av intresset för AI. Företag globalt söker efter sätt att integrera AI för att förbättra konkurrenskraft, effektivitet och kvalitet samt säkra sin framtid. Diskussioner om AI:s roll äger rum i styrelserum överallt, och nu ser vi resultaten av dessa diskussioner.

“Som en ledande leverantör inom AI-sektorn har vi nu säkrat en stororder med vår AI Megapod, en lösning framtagen i nära samarbete med Nvidia. Vår kund, en framstående aktör inom fordonsindustrin, har valt vår lösning för att stärka sin framtida konkurrenskraft och ta ytterligare ett steg in i AI-eran. Att vår kund väljer Aixia är ytterligare ett bevis på vår ledande position, vår djupa kompetens, vår långa erfarenhet och våra attraktiva koncept inom AI”, står det i pressmeddelandet.

”Vi har under en längre tid målmedvetet och disciplinerat byggt upp och utvecklat vårt företag med en stark inriktning på AI. Vi har länge legat i framkant inom denna teknologi, och denna order bekräftar att vi nu är ledande på marknaden”, kommenterar Mattias Bergkvist, vd för Aixia. 

Aixia avslutar pressmeddelandet:

“Denna affär är planerad att levereras under Q1, 2024, och den stärker vår position som en kraft att räkna med inom AI-branschen. Detta är bara början på en spännande resa där vi fortsätter att omdefiniera möjligheterna med AI.”