Den svenska ekonomin fortsätter att befinna sig i en mycket svag position, trots vissa positiva signaler. Även om BNP-indikatorn visade en liten uppgång i juni 2024, kvarstår det faktum att Sveriges ekonomi stampar på stället och 9 av 12 indikatorer pekar på svensk recession. Detta framgår av den senaste rapporten från Statistiska centralbyrån (SCB).

Svag ekonomisk tillväxt trots uppgång

Enligt SCB:s BNP-indikator vände den svenska ekonomin upp något i juni 2024, men trots denna uppgång är det allmänna konjunkturläget mycket svagt. En av de faktorer som bidrar till detta är den minskande hushållskonsumtionen, som fortsätter att sjunka trots en minskad inflation.

“Den svenska ekonomin står och stampar. Aktiviteten var i juni 2024 på samma nivå som i juni 2022”, säger Caroline Ahlstrand, nationalekonom på SCB.

Fortsatt tydlig lågkonjunktur

SCB:s konjunkturklocka, ett verktyg som mäter konjunkturläget utifrån tolv olika indikatorer, visar att den svenska ekonomin befinner sig i en djup lågkonjunktur. I juni 2024 låg hela tio av dessa tolv indikatorer under sin långsiktiga trend, vilket indikerar en fortsatt försvagning av ekonomin. Med få undantag har samtliga indikatorer sjunkit ytterligare under den långsiktiga trenden, vilket bekräftar att lågkonjunkturen fördjupas.

Källa: SCB

Handeln spelar en större roll för varuexporten

En annan intressant aspekt som lyfts fram i rapporten är förändringen inom svensk varuexport. Historiskt sett har Sveriges varuexport dominerats av tillverkningsindustrin, men de senaste åren har exporten från handelsföretagen ökat i betydelse. Faktum är att varuexporten från handelsföretagen nu växer snabbare än exporten från industriföretagen. Inom tillverkningsindustrin är det storföretagen som dominerar, medan en stor del av exporten från handeln kommer från småföretag med färre än tio anställda.

Sammanfattning

Det råder ingen tvekan om att den svenska ekonomin befinner sig i en tydlig lågkonjunktur, trots vissa tecken på ekonomisk stabilisering. Medan handeln får en allt större roll inom varuexporten, kvarstår utmaningar för både hushåll och företag i en ekonomi som tycks vara fast i ett svagt konjunkturläge. Den ekonomiska statistiken från SCB ger en tydlig bild av ett Sverige som, trots vissa ljusglimtar, fortfarande kämpar med effekterna av en utdragen lågkonjunktur.