Den kriminella ekonomin har vuxit sig stark och utgör nu ett påtagligt hot mot näringslivets utveckling i Sverige. Enligt en ny rapport från Stockholms Handelskammare, där över 1500 företag i Stockholms- och Uppsalaregionen deltagit, anser hela 90 procent av företagen att denna typ av brottslighet kan hämma svensk tillväxt. Med en växande oro för den kriminella ekonomins inverkan kräver nu företagen hårdare straff och mer effektiva åtgärder mot ekonomisk brottslighet.
En majoritet ser allvarliga hot mot framtiden
En av de mest slående slutsatserna i rapporten är att 8 av 10 företag förväntar sig att den ekonomiska brottsligheten kommer att öka de kommande fem åren. Endast två procent av de tillfrågade företagen tror på en minskning. Dessa siffror speglar en utbredd känsla av osäkerhet och oro inom näringslivet, där företag fruktar för konsekvenserna av en växande kriminell ekonomi.
“Ett reellt hot mot svensk tillväxt”
Fredrik Erfelt, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare, uttrycker stor oro över utvecklingen. Han menar att företagens uppfattning om den kriminella ekonomin som ett hot kan få allvarliga konsekvenser för näringslivets framtid i huvudstadsregionen och hela Sverige.
– Mätningen är djupt oroande för näringslivsklimatet. Om företagen inte ser ljus i tunneln och inte upplever att utvecklingen går att vända, kan detta påverka viljan att investera i huvudstadsregionen. Den kriminella ekonomin är ett reellt hot mot svensk tillväxt, säger Fredrik Erfelt.
Missnöje med statens åtgärder
Företagen är inte bara oroade över hotet från den kriminella ekonomin, utan är också kritiska mot statens förmåga att motverka den. Två av tre företag anser att Sverige är dåligt eller mycket dåligt på att upptäcka och lagföra ekonomisk brottslighet. Det råder alltså ett utbrett missnöje med hur staten hanterar dessa frågor.
Efterfrågar hårdare straff
Rapporten visar också att en majoritet av företagen vill se skärpta straff för ekonomisk brottslighet. De menar att nuvarande lagstiftning inte räcker till för att stävja den växande kriminella ekonomin och att hårdare åtgärder är nödvändiga för att skydda näringslivet.
– Företagen anser inte att lagstiftningen är tillräcklig och vill dessutom höja straffen för ekonomisk brottslighet. De anser också att Sverige står mycket dåligt rustat mot den kriminella ekonomin, säger Fredrik Erfelt.
Slutsats
Svenska företag, särskilt i Stockholms- och Uppsalaregionen, står inför en framtid där den kriminella ekonomin hotar att hämma tillväxt och innovation. Med en övervägande majoritet av företag som efterfrågar hårdare straff och mer robusta åtgärder mot ekonomisk brottslighet, är det uppenbart att näringslivet känner ett akut behov av förändring. Hur staten svarar på detta rop om hjälp kan komma att definiera den ekonomiska utvecklingen för hela Sverige under de kommande åren.