Som en följd av coronaviruset och den höjda beloppsgränsen för att blippa utan pinkod är nu närmare 60 procent av alla kortbetalningar kontaktlösa. Sverige är fortfarande sist i Norden, men närmar sig grannländernas nivåer. Det framgår av ett pressmeddelande från inlösenföretaget Nets.
Kontaktlösa kortbetalningar – blippa för att betala trådlöst utan fysisk kontakt med betalterminalen – har ökat markant i Sverige i år. I slutet av augusti så var andelen kontaktlösa betalningar 57 procent av alla kortbetalningar, en ökning från 42 procent i januari. Högst är andelen inom dagligvaruhandeln liksom restauranger och barer med 73 procent, följt av detaljhandeln med 69 procent och klädbutiker med 62 procent.
Fortfarande sämst i Norden
Sverige är dock fortfarande sist i Norden, men närmar sig grannländernas nivåer. I Danmark är numera drygt 80 procent av alla kortbetalningar kontaktlösa, nästan 70 procent i Norge och drygt 60 procent i Finland. Sedan 2018 har dock andelen kontaktlösa betalningar i Sverige ökat dramatiskt, från knappt fyra procent av alla kortbetalningar till 57 procent idag.
− Coronaviruset och den lämpliga höjningen av beloppsgränsen tidigare i år har accelererat trenden för kontaktlösa betalningar. Detta är positivt för både handlare som får snabbare betalningsflöde i sina verksamheter, liksom för konsumenter som kan betala enklare och utan fysisk kontakt med betalterminalen, säger Jan Lundequist, betalningsexpert på Nets.
Gränsen för kontaktlösa betalningar höjdes
Det nya direktivet från bankerna och kortnätverken Visa och Mastercard i april innebar att beloppsgränsen för kontaktlösa betalningar utan pinkod höjdes från 200 till 400 kronor i Sverige, vilket ungefär motsvarar beloppen i grannländerna. Det har dock tagit en tid för alla mängder av betalterminaler runt om i landet att uppdateras praktiskt för detta, liksom för konsumenterna att vänja sig. Kontaktlösa betalningar med Apple Pay och Samsung Pay fungerar på alla terminaler med kontaktlös funktion och har ingen beloppsgräns eftersom köpet godkänns genom mobilen.
− Nästan 100 procent av våra egna korterminaler är nu uppdaterade för att ta emot kontaktlösa betalningar och enligt beloppsgränsen. Sakta men säkert uppdateras allt fler övriga handlares terminaler och vi kommer sannolikt nå 70 procent redan i år – en otrolig förändring inom betalningar som är bra på många sätt, fortsätter Jan Lundequist, betalningsexpert på Nets.
Fakta om kontaktlösa betalningar i Sverige
- 57 procent av alla kortbetalningar är nu kontaktlösa (t o m vecka 35), jämfört med 42 procent i början av året.
- Andelen är störst inom dagligvaruhandeln med 72,7 procent, följt av detaljhandeln med 69,3 procent och klädbutiker med 61,8 procent.
- 8 av 10 kontaktlösa betalningar skedde helt utan autentisering, dvs. pinkod etc.
- Redan för ett år sedan använde en majoritet av svenskarna kontaktlösa betalningar (53 procent), enligt Nets Nordic Payment Report 2019.
- Användningsfrekvensen har ökat markant: 2018 så använde svenskarna det främst sporadiskt och endast tre procent frekvent, jämfört med nästan en fjärdedel av svenskarna som använde betalmetoden frekvent 2019.
- Användandet är störst bland yngre svenskar, men är genomgående för hela befolkningen.