Att ansöka om lån kan vara en nödvändighet vid olika skeden i livet, oavsett om det handlar om att finansiera stora köp eller hantera oväntade utgifter. Vid ansökan om lån genomför långivaren traditionellt sett en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC). UC är Sveriges ledande kreditupplysningsinstitut och används alltid om du ansöker om exempelvis bolån hos någon av de svenska storbankerna. Men idag finns lån utan UC som ett alternativ till traditionella lån med UC-upplysning.

Vad innebär lån utan UC?

Ett lån utan UC är ett lån där långivaren inte använder sig av UC (Upplysningscentralen) för att genomföra  kreditupplysningen. I dessa fall används istället andra kreditupplysningsföretag, som t. ex. Bisnode eller Creditsafe. Nedan listar vi fem skäl att välja ett lån utan UC:

  • Ingen påverkan på din kreditvärdighet hos UC. När du ansöker om ett lån utan UC kommer det inte att synas i UC:s register och kommer inte att påverka din kreditbedömning vid eventuella kommande låneansökningar hos storbankerna eller andra långivare som använder sig av UC för sina kreditprövningar.

Enstaka kreditupplysningar från UC har sällan en betydande påverkan på din kreditvärdighet, men många UC-förfrågningar under en kort period kan påverka dina möjligheter att få förmånliga räntor och lånevillkor.

  • Snabba utbetalningar. Du kan vid majoriteten av alla lån utan UC förvänta dig en ansökningsprocess som endast tar ett par minuter. Ofta finns det möjlighet att få pengarna redan samma dag som lånet godkänts förutsatt att du har ett bankkonto hos någon av storbankerna.

  • Möjlighet att låna mindre belopp. Lån utan UC erbjuds ofta till lägre lånebelopp, i vissa fall från 1 000 kr, jämfört med privatlån som normalt har minimibelopp på 10 000 – 25 000 kr. Det gör att lån utan UC kan vara lämpligt om du inte är i behov av mer än ett par tusen kronor. För dig som vill låna en större summa pengar utan att påverka din kreditvärdighet hos UC finns dock även långivare som erbjuder belopp upp till 150 000 kr.

  • Korta löptider. Lån utan UC har ofta kortare löptider än traditionella lån. En snabbare återbetalning av lånet har flera fördelar, inklusive lägre totala kostnader. Eftersom ränta betalas som en procentandel av den kvarvarande skulden leder en snabbare återbetalningstakt till att de totala kostnaderna minimeras.

  • Lägre krav. Långivare som erbjuder lån utan UC ställer generellt sett lägre krav på dig som låntagare. Jämfört med en låneförmedlare är exempelvis dina chanser att få låna trots betalningsanmärkningar betydligt bättre.