Akademiska Hus har tecknat avtal om att förvärva fastigheten Alba Nova i Stockholm av Statens fastighetsverk. Köpeskillingen beräknas uppgå till cirka 2 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande från Akademiska Hus.
Fastigheten Alba Nova (Kattrumpstullen 1) ligger strax norr om Roslagstull, ett stenkast från campus Albano där Akademiska Hus just nu utvecklar ett nytt vetenskapligt nav som binder samman Stockholms tre universitet med varandra och staden. Fastigheten består av cirka 40 000 m2 fördelade på en större huvudbyggnad (Fysikhuset) samt nio mindre fristående byggnader.
Huvudbyggnaden, som är ritad av den danska arkitekten Henning Larsen, uppfördes av Skanska och invigdes 2001. I byggnaderna bedriver Stockholms universitet och KTH utbildning och forskning inom fysik, astronomi och bioteknik. Akademiska Hus tar över hyresavtalen vid tillträdesdagen. Den exakta köpeskillingen sätts på marknadsmässig grund vid tillträdesdagen (den 1 december 2020) men beräknas i nuläget uppgå till cirka 2 miljarder kronor.
– Genom köpet av Alba Nova kan Akademiska Hus i än högre utsträckning ta ett helhetsansvar för utvecklingen av Albano till en modern och konkurrenskraftig kunskapsmiljö. Det strategiska läget mitt emellan de tre stora universiteten i Stockholm skapar alla förutsättningar att bli den naturliga knutpunkten, en levande plats med undervisningslokaler, bostäder, restauranger och anlagda parker som skapar en dynamisk övergång mellan innerstaden och nationalstadsparken, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.
Campus Albano – ett grönt campus växer fram
Genom campus Albano utvecklas i Stockholm ett sammanhängande universitetsområde som sträcker sig från Stockholms universitet i norr, via KTH över till Hagastaden med Karolinska Institutet i väst. Här byggs också cirka 1 000 studentbostäder. Utvecklingen av en modern och konkurrenskraftig universitetsmiljö sker i samklang med naturen och med målsättningen att bli en förebild inom hållbart stadsbyggande. Albano blev också det första campus i Sverige att certifieras enligt Citylab, som till skillnad från andra miljöcertifieringar inte enbart gäller en enskild byggnad utan omfattar ett helt stadsutvecklingsprojekt.