Det fortsätter regna kapital över Västsvenska bolag! Under 2021 tog startups här in dryga 135 miljoner genom Connect Sverige Region Väst. Det betyder att bolag i tidig fas har tagit nära en kvarts miljard de senaste två åren genom Connect Väst – en ansenlig summa med tanke på att kapitalet kommer från privata investerare.

“Vi ser att rundorna blivit större under pandemin och att de även stängs fortare. Vi hade till exempel ett bolag som tog in kapital på sex veckor efter att det pitchade för våra ängelinvesterare.”, säger Johanna Holmström, ansvarig för Connects affärsängelnätverk.

Kapital – en möjliggörare för tillväxt
Att ta in externt ägarkapital i ett bolag möjliggör snabbare tillväxt. För innovativa skalbara bolag i tidig fas krävs det ofta ett utvecklingsarbete innan de når kommersialisering och där har privat ägarkapital en viktig roll att fylla.

Redan under 2020 regnade det kapital över startupscenen i Göteborg, och det fortsatte med besked under 2021. En av Connects kunder, Dialogtrail, övertecknade sin runda och har under de senaste 12 månaderna kunnat fokusera på att bygga sin produkt.

“Kapitalet och de nya ägarna möjliggjorde att vår produktutveckling under 2021 kunde hålla takt med den snabbt utvecklande e-handelsmarknaden.”, säger Axel Hellström VD och medgrundare för Dialog Trail.

En region i rörelse
Västsverige är onekligen en plats där det händer just nu. Northvolt och Volvo storsatsar i Göteborg, finansjätten Klarna öppnar kontor liksom venture-bolaget Wellstreet. Nu ser vi att många startups dessutom har fått ett rejält tillskott i kassan för att kunna bygga morgondagens starka bolag.

“Startup-scenen i Göteborg frodas och det är underbart att se hur både kompetens och kapital möjliggör fler snabbväxande bolag i regionen.”, säger Marcus Nordanstad, VD Connect Väst.

“Vi på Connect är stolta över att vår plattform gör det möjligt för bolag att blir kapitalredo samt att investerarna i vårt nätverk får ett kvalitetssäkrat dealflow. Intresset för att stötta entreprenörer, investera och bidra med sin kompetens ökar – det skapar goda förutsättningar för framtiden.”, fortsätter Marcus Nordanstad, VD Connect Väst.