Under juli månad får mer än 100 000 personer som är födda 1957 en kompensation och därmed in extra pengar på sina skattekonton. Här får du veta vilka som får pengarna och vilka summor det rör sig om.

Vem får pengarna och hur mycket?

Det sammanlagda beloppet som delas ut är 3,2 miljarder kronor och 112 000 pensionärer födda 1957 har rätt till pengarna. Detta innebär att snittbeloppet blir mer än 20 000 kronor per person. Som alltid med snittbelopp är det så att vissa får mer och andra mindre. Hur mycket var och en får beror på inkomsten. I de flesta fall rör det sig om 1 000–3 000 kronor per månad för 2023. Kompensationen är skattefri.

Ingen ansökan behövs

Någon ansökan behövs inte utan pengarna sätts automatiskt in på skattekontot. Hur stor kompensationen blir får pensionärerna veta genom ett brev från Skatteverket, antingen per post eller i den digitala brevlådan.

Vem omfattas av beslutet?

Beslutet om kompensation gäller alla som är födda 1957. Om man enbart haft pension, arbetsinkomster eller både och har ingen betydelse. Kompensationen betalas ut efter att personerna fått slutskattebeskedet. De som fått slutskattebeskedet i april eller juni får in pengarna på skattekontot den första veckan i juli. Det gäller de flesta, men de som har beviljats anstånd med deklarationen kan få pengarna senare.

Möjliga avdrag och utbetalning

Det är inte heller säkert att hela beloppet betalas ut. Den som har obetald kvarskatt får avdrag på motsvarande belopp. För att pengarna ska kunna betalas ut måste du ha anmält ett bankkontonummer till Skatteverket. Saknar du Bank-ID kan du registrera ett kontonummer hos Bankgirot eller fylla i och lämna in en blankett på ett servicekontor.

Bakgrunden till beslutet

Bakgrunden är att riksdagen den 31 maj 2022 sade ja till regeringens förslag att höja åldersgränserna i pensionssystemet och andra trygghetssystem. Även gränsen för att få ta del av det förhöjda grundavdraget höjdes med ett år, från 66 år till 67 år. Problemet var att de som är födda 1957 i vissa fall hade gått i pension eller meddelat sin arbetsgivare att de tänkte sluta jobba under 2023, i tron att de skulle få det förhöjda grundavdraget.

Denna kompensation säkerställer att dessa pensionärer inte missgynnas på grund av de nya reglerna och ger dem en ekonomisk lättnad under året.