Med Skandiabanken som långivare lanserar Hemma och Öresundskraft ett utökat grönt bolån. Den som investerar i solceller kan låna till konkurrenskraftig ränta och samtidigt lägga om sitt bolån. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ett hushåll kan finansiera sina solceller via Hemma och samtidigt flytta sitt befintliga bolån till en attraktiv bolåneränta. Så kan både driftskostnad och lånekostnad sänkas.

– Räntesatsen på bolånet beror på fastighetens belåningsgrad: 1,13, 1,23 respektive 1,33 procents ränta. Det ska jämföras med medelräntan på 1,5 procent. Med en lägre ränta på bolån och solceller så minskar återbetalningstiden för solcellerna, säger Charlotte Holst, chef för affärsområde Konsumentlösningar på Öresundskraft.

– När kunden bestämt sig och skrivit på så lägger vi om bolånet. Solcellsanläggningen ska vara på minst 4,5 kW men det finns inget krav på påbörjad installation.

Bolånet erbjuds retroaktivt till kunder vars solcellsanläggning är högst ett år gammal. Det omfattar villor och fritidshus men inte bostadsrättsföreningar, något som Hemma och Öresundskraft hoppas kunna inkludera i framtiden.

– Byggnader står för runt 40 procent av landets energianvändning och 2045 kommer nio av tio att bo i byggnader som redan idag är byggda. Att ställa om det beståndet görs inte utan solceller och optimering av hushållsenergin. Det menar Öresundskrafts vd Anders Östlund.

– Vi har sett att attraktiv finansiering är avgörande för att fler ska kunna installera solceller. Ett utökat grönt bolån, även till de med lite högre belåningsgrad, gör det möjligt att accelerera omställningen i nordvästra Skåne. Ängelholms energianvändning ska bli 100 procent fossilbränslefri och Helsingborg ska uppnå netto noll-utsläpp 2035. Samarbetet mellan oss och Hemma stödjer den utvecklingen, avslutar Anders Östlund.